Üç hamileliğimde neler yedim, ne kadar kilo aldım?

Herhalde hamileliklerim boyunca bana en çok sorulan sorulardan biri ne kadar kilo aldığım ve doğumdan sonra ne kadar sürede kilo verdiğim oldu. İnsan vücudunun tüm hayatı boyunca yaşayabileceği kadar büyük bir değişimi 9 aya sığdıran anne adayının bedenindeki bu inanılmaz değişim bence hiç hak etmediği bir şekilde ‘kilo mevzusunun’ gölgesinde kalıyor. Düşünün, içinizde bir canlı gözle görülemeyecek bir zerreden yavaş yavaş büyüyor ve bir bebeğe dönüşüyor. Bedeniniz hem duygusal hem de fiziksel olarak bu inanılmaz dönüşüme tam da olması gerektiği hızda adapte oluyor. İç organlarınızın yeri ve hormonal yapınız tamamen değişiyor. Fakat tüm bu muazzam yaratılış süreci alınan kilolar kadar konuşulmuyor. Bu nedenle doğumun kendisi kadar mucizevi olan hamileliğin ne yazık ki yeterince anlaşılamadığını düşünüyorum. Oysa ki biraz farkındalık biraz da sabırla, tüm zorluklarına rağmen bedeni ve ruhu tamamen yenileyen ve güçlendiren çok özel bir dönemdir gebelik. Tanrı’nın kadına bahşettiği müthiş bir hediye.
Hamileyken çok kilo almaktan korkmak
Peki ya madalyonun öbür yüzü? Özellikle ilk gebeliklerinde birçok anne adayı bedenlerindeki bu büyük değişim yüzünden strese giriyor. Bir yandan çok kilo almaktan ve sonrasında aldığı kiloları verememekten korkarken, diğer yandan bebeği için en doğru beslenme şeklini öğrenmeye çalışıyor. Ben de bu yazıda 3 hamileliğimde yaşadıklarımı kaleme alarak tecrübelerimi aktarmak istedim. Çünkü aynı korkuları ve endişeleri zamanında bende yaşadım ve her gebeliğimde yeni şeyler öğrenip, bambaşka farkındalıklar kazandım.
Hamilelikte ne kadar kilo alınması gerekir?
Öncelikle bu sorunun net bir cevabı yok. Hamilelikte alacağınız kilo sizin gebelik öncesi kilonuza, yaşınıza, genetik yapınıza ve beslenme şeklinize bağlı olarak değişir. Ben ilk hamileliğimde 13, ikincisinde 11 son hamileliğimde ne yazık ki erken doğum yaptığım için sadece 6 kilo aldım. Eğer doğum öncesi kilonuz zayıf ve normal arasındaysa 11-16 kilo arasında almanız normal sayılıyor. Hatta çok zayıfsanız 15-20 kilo almanız da gayet normal. Eğer normalin üzerinde bir kilo ile gebe kaldıysanız özel bir beslenme programı uygulayarak 7-10 kilo alarak gebeliği tamamlamanız hedeflenebilir.
Bir diğer etken de genetik yapınız. Bazı kadınların gebelikte çok daha fazla bir iştah artışı yaşadıkları bir gerçek. Annenizin gebelikte aldığı kilo da sizin bu dönemde kilo alma eğiliminiz için iyi bir gösterge olabilir. Eğer anneniz hamileliğinde çok kilo almışsa, sizin de kilo almanız muhtemel. O yüzden biraz daha dikkatli davranmanız gerekebilir.
Bir diğer etken de beslenme tarzınız. Bu yazıda daha çok bu konudaki tavsiyelerimi aktarıyor olucam.
Nelere aşerdim, neleri hiç yiyemedim?
Bu aşerme konusu sayısız filme, karikatüre, yazıya konu olmuş olsa da henüz bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey değil. Peki bu aşermenin olmadığı anlamına mı geliyor? Kesinlikle hayır :)) Mina’ya hamileyken özellikle ilk aylarda hayatımda hiç yemediğim kadar patates yemiştim. Muhtemelen vücudumda potasyum eksikliği vardı. Çok şiddetli olmasa da bulantılarım olduğu için kraker, ekmek türü karbonhidrataları daha çok tüketmek istiyordum. Kırmızı et, balık ve soğanı ise ilk aylarda hiç yiyemedim. Sonrasında ise bol bol balık yediğimi hatırlıyorum. Mina’da daha çok ekşi, Ela’da tatlı, Leyla’da ise hem tuzlu ve tatlı yiyecekleri canım çekiyordu. Mina nerdeyse hiç tatlı yemez ve ekşiye bayılır, Ela ise tam bir tatlı canavarı. Hamilelikte yediklerimiz bebeğin damak zevkini de belirliyormuş. Bunu kendi gebeliklerimde test etmiş bulundum, doğruluk payı olduğuna inanıyorum artık. :))
Bu yazıları da okumak isteyebilirsiniz:
"Hamilelikte Beslenme Günlüğüm: 3 gebelik, 3 bebek"
"Doğum sonrası nasıl kilo verdim? Sütü arttıran emzirme menüsü"
"Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı"
Sosyal medya hesaplarımda annelik rutinlerim, bebek bakımı ve seyahatlerime dair çok şey paylaşıyorum. Oraya da beklerim!
Instagram: @cerenucarken