Korona Çocukları
Dün açıklanan tedbir planının içinde 20 yaşından küçük bireylerin sokağa çıkması yasaklandı.Koronavirüs nedeniyle belirsizliklerin arttığı bu dönemlerde çocukların bu konuyu nasıl anlamladırdığı daha da önemli bir konu haline geldi. Bu çocuklar bizim gibi farklı bir deneyim yaşayan ‘Korona Çocukları’.
Çocuklar için en önemli şey kendini güvende hissetmektir ve bu güven duygusunu ebeveynleri referans alarak oluştururlar. Ailenin bu virüsü algılama ve yaşama şekli bir bakıma çocuklarının gelecekteki başa çıkma stratejilerini belirleyerek onların hayatında kalıcı çekirdek anılar yaratmaları anlamına geliyor.
Şöyle düşünelim; siz bu kriz durumunu nasıl duyumlarla, hangi tedbirlerle geçiriyorsanız, çoçuğunuz da ileride yaşayacağı krizlerde bu yolları kullanmayı tercih edecek. En çok örtük öğrenme dediğimiz, çocuğun dikkatinin başka yerde olduğunu sandığımız anlarda bizi, konuşmalarınızı, tepkilerinizi gözlemleyerek kaydettiği bir gizil öğrenme söz konusu.Çocuklar bazen kafalarını karıştıran şeyleri sormazlar, izleyerek bir çıkarımda bulunurlar. İşte bu noktada çocuklar 'korona beni ve ailemi öldürecek', 'hayatım bir daha eskisi gibi olmayacak', 'güvende değilim' gibi kayıtlar üretebilir.
Dikkatli olmakta ve bu kayıtları farketmekte fayda var.
- Net ve açık bir şekilde çocuğunuzun korona hakkında ne düşündüğünü, ne bildiğini sorun. Açıklama yapmanız gereken, ya da düzeltmeniz gereken yanlış öğrenmeleri onun yaşına uygun olacak şekilde anlatın. Mesela okul öncesi yaş grubu somut dönemde oldukları için soyut kavramları anlamlayamazlar. Lütfen dilinizi onun yaşına uygun olacak şekilde ayarlayın.
- Konuşma içeriğiniz hastalık temelli değil sağlıklı olma temelli olsun. Yani 'şu anda önemli bir dönem yaşıyoruz, sağlıklıyız ve güvendeyiz. Senin ve ailemizin ihtiyacı olan herşeye sahibiz. Sağlıklı olmaya devam etmek için bazı tedbirler almalıyız. Bir süre daha dışarı çıkamayacağız ama arkadaşlarınla konuşmanı sağlayacağım' gibi bir konuşmayla başlayabilirsiniz.
- Sosyal ihtiyaçları için arkadaşlarıyla görüntülü konuşma yapmaya özen gösterin. Aynı yaş grubundan çocuğu olan arkadaşlarınızla konuşmalar ayarlayabilir ve onun bu süreci tek yaşayan kişi olmadığını hissettirebilirsiniz.
- Tv ve haberleri kısıtlayın çocuğunuz başka şeyle ilgileniyor olsa bile sizi dinliyor. Zararlı ve yaşına uymayacak pek çok konuyla ilgili edineceği bilgileri, nasıl yorumlayacağını bilemezsiniz. Çocuklar kaygılı olduklarında tırnak yeme, alt ıslatma, anne ve babanın yanından ayrılmama, yalnız uyuyamama gibi pek çok davranış sergileyemeye başlayabilir. Bu süreçte bu kaygının ne olduğunu ancak onunla konuşarak, dinleyerek, anlamaya çalışarak bulabilirsiniz.
- Temizlik alışkanlıkları değişti, nedenini onunla paylaşmanız gerekiyor. Öfke yaşadığında veya bunaldığında ki bu doğal bir tepki, sizde yaşıyorsunuz, yok sayıp geçiştirmek yerine, haklısın senin için zor, dışarı çıkmak, arkadaşlarınla oyun oynamak istiyorsun. Yakında hayatımız eskisi gibi olacak diyerek onun bu duyguları yaşamasına izin verin.
Yanında olun ama bastırmayın.
Onlar Korona Çocukları! Onlar bu deneyimin tam da kendisi! Farklılar, güçlüler, değişiyorlar. Başaracaklar!
Instagramdan takip etmek için; @uzm.psk.sinemcakir