Doğum sonrası nasıl kilo verdim? Sütü arttıran emzirme menüsü

Hamilelik bitti, sağlıkla bebeğinizi kucağınıza aldınız ve şimdi onunla geçireceğiniz harika bir hayata başlangıç yapıyorsunuz. Yepyeni bir kadın ile tanışmaya hazır olun. İçinizdeki sevgi dolu anne bebeğinizle beraber büyüyecek, olgunlaşacak ve siz onun bu inanılmaz değişimini hayranlıkla izleyeceksiniz! Kaygılı ve hüzünlü lohusalık dönemecini de atlattınız mı sonrası çok daha kolay olacak.
Bebeğiniz artık kollarınızda ama bedeniniz sanki hala içinde bebek varmış gibi eski halinden uzak mı? Çok normal, sakın panik yapmayın. Emzirdikçe rahminiz kasılacak ve eski haline dönecek. Bu dönemde sabır ve zaman en önemli yardımcılarınız olacak, onlara sımsıkı sarılın. Sonrasında da biraz hareket ve doğru beslenme ile hem sütünüzü arttıracak hem de eski formunuza kavuşacaksınız.
Emzirme kilo verdirir mi?
Emzirirken günde ortalama 500 kalori yakılır. Bu 1 saat yüksek tempo spora yaparak harcayabileceğiniz kaloriye eş değer. O yüzden diyet yapmadan sadece sağlıklı beslenerek fazladan kalori yaktığınız için kendiliğinden kilo verirsiniz.
Emzirme kilo aldırır mı?
Bu sorunun cevabı da evet. Nasıl mı? Eğer sütünüzü arttırmak için şekerli ve yüksek kalorili besinleri çok tüketiyorsanız muhtemelen kilo alacaksınız. Ben Mina’ya doğum yaptıktan sonra 6 ayda 4 kilo almıştım.:)) Çünkü özelikle geceleri stresten sürekli mutfakta ayakta bişeyler atıştırıyordum. Özellikle 4. ayda Mina bir anda memeyi reddetmeye başlayınca sütümün azalmasından korkup ne bulduysam yedim. 10 gün içinde Mina tekrar emmeye başlayınca hayatımız yine normale dönmüştü ama ben bu kısa sürede 1-2 kilo almayı başarmıştım. Ela’da ise aynı doğumdan altı ay sonra gebelik öncesi kilomun bile altına inmiştim. Hem de sütüm sağmamı gerektirecek kadar çoktu. O yüzden çok yersem sütüm artan diye şekerli ve hamur işi yiyeceklere boşu boşuna yönelmeyin.
Doğum sonrası diyet yapılır mı?
Eğer bebeğinizi emziriyorsanız kesinlikle diyet yapmamalısınız. Çok düşük kalorili bir diyet sütünüzün azalmasına neden olabilir. Doğum sonrası hedefiniz yavaş yavaş kilo vermek olmalı. Ayda 2 kilodan fazla kilo kaybı önerilmemekte.
Doğum sonrası spora ne zaman başlanılmalı?
Eğer normal doğum yaptıysanız 2 hafta sonra, sezaryen olduysanız 5 hafta sonra egzersizlere başlayabilirsiniz. Yine de mutlaka doktorunuza danışın çünkü her gebelik farklıdır.
Ben birinci ve 2. doğumlarımdan yaklaşık 40 gün sonra, ilk olarak yürüyüşe, sonrasında da haftada 2 gün pilates ve yogaya başladım. Hafif tempo egzersizler daha iyi hissetmenizi sağlayacağından sütünüzü de arttırır. Çünkü emzirmede en önemli etken annenin nasıl hissettiği ve bebeğiyle olan sevgi alışverişidir. Beslenme ikinci planda geliyor.
Doğum sonrası uygulayabileceğiniz anne sütünü arttıran emzirme menüsü 1
Sabah: 2 tane yumurta veya 1 tatlı sıvıya ile hazırlanış menemen. 30 gram beyaz peynir
1 tatlı kaşığı tahin ya da 5 adet zeytin. 2 tatlı kaşığı pekmez ya da bal.
1 kase dereotu.(Süt arttırıcı özelliği vardır. Her gün 1 avuç yemeye çalışın)
Domates, salatalık, yeşillik.
Ara öğün: 1.alternatif: 200 ml kefir, 40 gram kuru meyve (incir, dur, hurma)
Ya da taze meyve (mevsimindeyse beyaz üzüm)
2.alternatif: 1 kase yoğurt, 40 gram müsli ya da yulaf kepeği
Öğlen:1.alternatif: 8 kaşık etsiz sebze yemeği, 6 yemek kaşığı bulgur pilavı (ya da makarna)
2. Alternatif: 4 yemek kaşığı kurubaklagil (gaz yapmaması için kimyon ekleyin ve pişirken suyunu süzün), salata (özellikle marul ve yeşillikler)
Ara öğün: peynirli tost ve ayran
Akşam: 1 kase çorba
4 köfte kadar ızgara/ 120 gram ızgara et/somon ya da 200 gram ızgara tavuk göğsü/ 1 adet ızgara levrek ya da çupra
200 ml ayran
salata
Gece: 200 gram yoğurt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ya da chia tohumu
100 gram meyve ya da 20 gram kuru meyve
10 adet çiğ badem/fındık ya da 4 adet ceviz
100 gram yoğurt ve 100 gram meyve yerine 3 top dondurma ya da 1 porsiyon sütlü tatlı da yiyebilirsiniz.
Doğum sonrası uygulayabileceğiniz anne sütünü arttıran emzirme menüsü 2
Sabah: 2 adet haşlanmış yumurta / Az yağlı omlet (1 çay kaşığı kimyon eklenebilir) 30 gr beyaz peynir ( 1 kibrit kutusu kadar) 5 adet zeytin ya da 1 tatlı kaşığı kadar tahin. Dereotu, yeşillik, domates. 2 tatlı kaşığı bal/reçel/pekmez, 1 dilim tam tahıllı ekmek
Ara öğün: Laktozsuz süt, 200 gram meyve
Öğlen: 1 kase çorba, 200 gram ev yapımı yoğurt, Salata
Ara Öğün: 2 adet hurma/2 yemek kaşığı kuru yaban mersini, 7-8 adet badem
Akşam: 4 adet köfte /120 gram et / Somon ya da 200 gram tavuk eti ya da 1 adet Levrek/Çipura ızgara, 3 yemek kaşığı bulgur pilavı ya da siyah pirinç pilavı ya da makarna, Salata
Ara Öğün: 200 ml Kefir ya da laktazsoz süt, 2 yemek kaşığı chia tohumu ya da yulaf ezmesi, 100 gram taze meyve. Ya da : 150 gram dondurma, yarım çay bardağı leblebi
Ve en önemlisi en az 3,5 litre su için! Her gün 1 adet doğal maden suyu da tüketebilirsiniz.
Sütü arttıran yiyecekler
Her iki kızıma da 6 ay sadece anne sütü verdim. Sonrasında da yine ek gıda ile beraber emzirmeye devam ettim. Leyla’da çok şükür doğduğundan beri sadece anne sütü alıyor. İnşallah onu da elimden geldiği kadar emzirmek istiyorum. Bu zamana kadar, beyaz üzüm, hurma, incir, tahin, bulgur, salata, soğan, maden suyu, yulaf, malt içeçeği veya malt hapı sütümü en çok arttırdığına inandığım besinler oldu. Siz de farklı yiyecekleri deneyin ve size iyi gelenleri tüketin.
Yeni doğum yapan bir anne için yemek hazırlamak bir yana dursun yemek yiyebilmek bile bir lükstür. Kaç kere saatlerce aç gezdiğim, ayakta elime ne geçtiyse atıştırıp öğün atladığım olmuştur. Bu yüzden eğer evde size yardımcı olan birileri yoksa ilk zamanlar menü hazırlamakta zorlanabilirsiniz. İşinizi kolaylaştıracak birkaç yöntem paylaşmak istiyorum:
- Kuru meyveleri kapaklı cam kavanoza ya da kaseye koyup kolay ulaşabileceğiniz bir yerde muhafaza edin. Emzirme sonraları benim gibi bir anda acıkıyorsanız bir avuç yemek size iyi gelecektir.
- Aniden acıktığında ya da canınız tatlı çektiğinde kefire ya da yoğurda biraz tarçın ekleyip tüketin.
- Yeşil elma hem az şekerli bir meyvedir hem de çok iyi bir uyarıcıdır. Sabah ara öğünde üzerine tarçın serpip tüketebilirsiniz.
- Gece özellikle protein ağırlıklı bir ara öğün tüketmek sık sık emzirmeye kalktığım için bana çok iyi geliyordu. Lor peyniri de düşük kalorili olduğu için iyi bir alternatif.
- Gazlı içeceklerde, paket gıdalardan, işlenmiş yiyeceklerden uzak durun. İçlerindeki kimyasallar ve koruyucu maddeler nedeniyle en çok bunlar gaz yapar.
- Kahveyi kafeinsiz tüketmeye çalışın. 4-5 bardak açık çay, 1-2 bardak rezene veya kimyon çayı tüketebilirsiniz.
Bebeğimi mama ile beslerken diyet yapabilir miyim?
Birçok anne doğum sonrası bebeklerini emziremiyor ya da sütü yeterli gelmiyor. Bu dünyanın sonu mu? Kesinlikle değil! Her anne bebeğiyle çıktığı bu uzun yolculuğun mutlaka bir yerinde yetersizlik duygusuyla tanışır. Bu bazen emzirme bazen doğum bazen de bambaşka bir süreçte ortaya çıkabilir. Annelik zaten tek başına bir yetememe halidir. O yüzden elinizden geleni yaptıktan sonra kontrol edemediğiniz şeyler için kendinizi üzmeyin. Unutmayın, bebeğinizin ihtiyacı olan en önemli şey sizin sevginiz!
Emzirmiyorsanız menüden malt içecekleri, tahin ve pekmezi, gece ara öğününü çıkarın. Yerine gece bir bardan tarçınlı süt yada yoğurt yiyebilirsiniz.
Bu yazıda 3 çocuklu bir anne olarak kendi deneyimlerimi paylaşmak istedim. Bana iyi gelenleri, tecrübelerimi ve yaptığım hataları aktardım ki siz aynı sıkıntıları yaşamayın.
Sevgili anne! Dilerim faydası dokunur ve bu yazı sana şifa olur.
Diğer yazılarımı okumak için üzerlerine tıklayın:
Üç hamileliğimde neler yedim, ne kadar kilo aldım?
Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalı?
"Hamilelikte Beslenme Günlüğüm: 3 gebelik, 3 bebek"
Sosyal medya hesaplarımda annelik rutinlerim, bebek bakımı ve seyahatlerime dair çok şey paylaşıyorum.Oraya da beklerim!
Instagram: @cerenucarken