Norveç Gezi Rehberi
450.000 irili ufaklı gölü, 1000’den fazla fiyordu, şelaleleri, nehirleri, dağları ve eşi benzeri olmayan tabiatıyla dünyanın en iyi yaşam standardına sahip bir ülke hayal edin.
Tüm kentleri doğa ile uyumlu olsun. 385.203 km²’ilk yüzölçümüne sahip ve nüfusu sadece 5,2 milyon. Kuzeydeki petrol kaynakları ve ülke genelindeki balıkçılık sayesinde zengin bir ekonomiye sahip.
Dünyanın en büyük somon üreticisi.
Kişi başına en çok kahve ve aynı zamanda kitap tüketilen ülke.
Öyle ki eğer kitap çıkarırsanız ülke genelindeki kütüphanelere göndermek için hükümet 1000 kopya satın alıyor. Anaokulundan üniversiteye kadar eğitim ücretsiz.
Kolayca uzatılabilecek bu listeyi gerçek kılan ve “kuzey yolu” anlamına gelen Norveç dünyaya farklı bakmanıza neden olan özel coğrafyalardan biri. Bir iki kusuru da olmasa 'mükemmel' kelimesinin coğrafi karşılığı olan Norveç dünyadaki milyonlarca insanın yaşamak isteyeceği cennet kapısı olurmuş.
Norveç’i anlatmaya başlamadan önce bu güzel ülkeye seyahat etmeyi zorlaştıran iki özellikten bahsetmek istiyorum.
- Birincisi çoğunuzun tahmin edeceği gibi “pahalı olması.” Aslında pahalı kelimesi burada biraz hafif kalıyor. İtiraf edeyim gitmeden önce çok duymuştuk ülkedeki herşeyin fiyatının yüksek olduğunu ama bu kadarını hayal edememiştik. “Norveç Seyahati En Ucuz Nasıl Planlanır” yazımda bütçe ve fiyatları detaylıca anlattım. Bir nevi “Norveç’de hayatta kalma rehberi” de denilebilir.:))
- İkinci etken de iklim koşulları. Diğer İskandinav ülkelerinde de olduğu gibi kuzey kutbuna yakınlığından dolayı yılın bir bölümünde gün ışığına sadece birkaç saat erişilebilirken, yaz aylarında beyaz geceler yaşanıyor. Sadece bir iki saat alacakaranlık diye adlandırdığımız gece oluyor ki o da tam anlamında bir karanlık sayılmaz. Bu değişken ışık düzeni o coğrafyada doğmuş Norveçlileri bile psikolojik olarak etkiliyor. Gün ışığının eksikliğinde dolayı depresyon vakalarında artışı ne yazık ki yüksek intihar oranları takip ediyor. Kuzeye yakın olması doğal olarak hava sıcaklıklarını da etkiliyor. Çok soğuk bir coğrafya. Kış mevsimi nerdeyse 6-7 ay sürmekte. Kasım ve Nisan ayları arasında özellikle Kuzey Norveç’de hava genellikle yağışlı ve karlı. En soğuk ayları ise Aralık, Ocak ve Şubat.
Norveç’e hangi mevsim gidilmeli?
Bu sorunun cevabı sizin Norveç gezisinden ne beklediğinize göre değişir. Eğer büyülü kuzey ışıklarını görmek, kar manzaralarını, donmuş gölleri ve bembeyaz fiyortları fotoğraflamak, nispeten daha ekonomik olan bir dönemde gezmek istiyorsanız bizim gibi “kış” aylarını tercih edebilirsiniz. Kuzey ışıklarını görme şansının en yüksek olduğu aylar Eylül sonu, Ekim, ve Mart ayları. Nisan ortasına kadar da görülebiliyor. Bu tarihlerde bile gitseniz görme ihtimaliniz tamamen hava koşullarına ve o günki solar aktivitenin (Kp değeri olarak da biliniyor) yüksek olmasına bağlı. Kuzey ışıklarını detaylı olarak ayrı bir yazıda anlatacağım. Hangi ülke ve şehirlerde görülür, nasıl izlenebilir, fotoğraf çekmek için gerekli ekipmanlar neler? Hem bu sorulara yanıt veren, hem de kendi kuzey ışıkları maceramızı paylaştığım bir yazı olacak.
Eğer soğuk sevmiyorsanız, yeşil bir doğa, uzun geceler, hatta hiç bitmeyen beyaz geceler arıyorsanız yaz aylarını tercih etmenizi öneririm. Özellikle gemi ile yapılan fiyort turları yaz aylarında çok yoğun olduğu için en yüksek turist sezonu bu dönemde yaşanıyor. Otel ve tur fiyatları da normal olarak yükseliyor. Bunun yanı sıra sadece yazın yapabileceğiniz çok sayıda aktiviteyi de deneme şansı yakalıyorsunuz. Bunların en başında “hiking” denilen tırmanış ve yürüyüş geliyor. Fiyortlarda bir iki saatlik yürüyüşlerle çıkabileceğiniz muhteşem manzaralar sizi bekliyor olacak. En güzel rotalardan birkaçı şu şekilde:
- Geiranger-Trollstigen
- Trolltunga (Troll’s Tongue)
- Pulpit Rock (Preikestolen)
- Kjeragbolten
- Ryten and Kvalvika Beach
- Måtind and the Stave-Bleik Coastal Trail
Yazın yaşayabileceğiniz en güzel deneyimlerden biri de balinaları görmek olacaktır. Kışın Andenes, Tromso ve çevresinde görülebiliyor olsalar da tur imkanları hava şartları nedeniyle çok daha kısıtlı oluyor. Bu yüzden eğer yaz aylarında gidiyorsanız bir gün suren turlara katılarak bu muhteşem yaratıkları doğal ortamlarında izleyebilirsiniz. Buraya tıklayarak tur firmasından bilgi alabilirsiniz.
Norveç Hakkında Kısa Kısa
- Konuşulan dil kuzey Alman dil ailesinden gelen Norveççe fakat neredeyse herkes anadili gibi İngilizce biliyor. İskandinav ülkelerinin eğitim sisteminin kalitesi burada da hissediliyor. Ülke olarak çok okuyorlar, çok seyahat ediyorlar ve çok kültürlüler.
- İnsanları güleryüzlü, misafirperver ve yardımsever. Neredeyse tüm Avrupa’yı gezmiş biri olarak sıcakkanlılık konusunda ilk sıralara rahatlıkla Norveç’i koyabilirim.
- Schengen vizesi ile giriş yapmanız gerekiyor.
- Bizden bir saat gerideler.
- En büyük şehri başkent Oslo, ikinci şehri ise liman kenti olan Bergen. Bu iki şehri de kapsayan gezilecek yerler yazılarımı sırasıyla bloga yükleyeceğim.
Norveç kuzeyden güzeye okyanusa sınırı bulunan büyük bir ülke. Tüm Norveç’i gezmek isterseniz 4-5 hafta gibi bir süre ayırmanız gerekecektir ki bu size bir servete mal olabilir. Eğer gemi turuyla gitmek istemiyorsanız bizim gibi en çok görmek istediğiniz yerleri seçerek kendi gezinizi planlayabilirsiniz. “Norveç Gezisi Nasıl Planlanır?” yazımda bu konuya uzun uzun yer verdim. Ulaşım ve konaklamadan da bahsettim. Okumak için burayı tıklayın.
Fiyortlarda bot turu yapmadan, muhteşem manzaralarıyla ünlü Oslo-Flam-Bergen trenine binmeden, somon balığı, havyar ve taze deniz ürünlerine doymadan Norveç’den dönmeyin derim!
Norveç seyahatimizi anlattığım diğer yazımda yolculuğumuzun özel anlarını kaleme aldım. En çok beğendiğimiz yerler, zorluk yaşadığımız konular, unutamadığımız olaylar bu hikayenin içinde. Eminim okuduktan sonra Norveç'i daha da çok seveceksiniz. .
Okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Gezdiğimiz yerleri anlatan çok sayıda farklı video ve fotoğrafı yazılarla destekleyerek sosyal medya hesaplarımda paylaşıyorum. Oraya da beklerim!