DUBAİ: Bir Pazarlama Harikası
Hem bir pazarlama uzmanı hem de uzun zamandır burayı farklı nedenlerle ziyaret eden biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki Dubai 2000’li yılların dünyaya kazandırdığı en başarılı markalardan biri. Şimdilik tahtını sallamaya aday başka bir rakip de henüz yok. Bu başarısının altında yatan güç kesinlikle doğasının, kültürünün, coğrafyasının ya da insanlarının farklılığından kaynaklanmıyor. Sürekli kendini yenileyen, değişime açık, bütçesi yüksek, müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunan, kaliteli ürün ve hizmet satan bir şirket adeta. Gezginlere de bu başarılı projenin tadını çıkarmak kalıyor. İster lüks bir seyahat deneyimi yaşamak isteyin, ister kış aylarında kaçabileceğiniz sıcak bir mola. Size kendini sevdirecek bir yol bulacaktır Dubai.
Dubai'yi Anlamak
1971 yılında İngilizlerin Basra Körfezi'nden çekilmesiyle 'Birleşik Arap Emirlikleri' adı altında yedi emirlikten oluşan bir federasyon oluşturuldu. Dubai’de bu yedi emirlikten biri. Emirliğin tarihi çok daha modern olsa da Dubai’nin geçmişi aslında tarih öncesi döneme kadar uzanıyor. Arkeolojik kanıtlar bölgede ilk yerleşimin bronz çağında yani M.Ö 3000 yıllarında başlamış olduğunu gösteriyor.
En önemli kilometre taşları ise 1970’li yıllarda atıldı. Jebel Ali limanı açıldı ve kentin ilk çok katlı yapısı olan Dubai Dünya Ticaret Merkezi inşa edildi. Bu değişimi hala devam eden sayısız büyük inşaat projesi takip etti.
1985'de Emirates Havayolu kuruldu. Jebel Ali Serbest Bölgesi törenle açılarak yüksek miktarda deniz aşırı yatırımın yapılmasını sağladı. Bu da beraberinde expat olarak tanımlanan yabancı uyruklu çok sayıda insanın burada yaşamaya başlamasına neden oldu. Genellikle Avrupa ve Amerikalı expatlar zamanla tüm ülkedeki eğlence ve kültür yaşamını da değiştirdi. İlerleyen zamanlarda uygulama konulan yabancılar için özel mülkiyeti yasasıyla Dubai modern bir yüz kazandı.
1996'da Dubai Dünya Kupasına ev sahipliği yaptı. Dubai Alışveriş Festivali’nin açılışı yapıldı. Halen her ay Ocak veya Şubat aylarında yapılan festival binlerce turisti de ülkeye çekmiş oldu.
1999'da Burj Al-Arab açıldı ve dünyanın tek yedi yıldızlı oteli olarak karşılandı. Dubai’nin simgesi haline gelen yapı dünyadaki en tanınmış ‘lüks’ simgelerinden biri oldu. Ve 2010’da Burj Khalifa dünyadaki en yüksek insan yapımı bina olarak tarihe geçti.
Dubai’ye ilk 2005 yılında, son olarak da 2017 yılında gittim. Aradan geçen 12 yılda gerçekleştirdiğim ziyaretlerde şunu açıkça gördüm. Bu şehir sürekli değişiyor. Palmiye adası, Dubai Creek, Dubai Marina gibi yeni yeni eğlence ve konaklama alanları yaratılıyor. Bunun en önemli nedeni de çok küçük ve sınırlı bir coğrafyada turistlerin ilgisini çekebilecek, popülerliğini koruyabilecek yeni mekanlar sunabilmek. Bu yüzden eminim ki bundan en fazla bir kaç sene sonra bu yazıyı güncellemem gerekecek!
Dubai Hakkında Kısa Kısa
- Dubai vizesi gayet kolay ve hızlı alınan vizelerden biri. Havayolu şirketleri, elçilik veya acente aracılığıyla kolayca vizenizi çıkarttırabilirsiniz.
- Dubai’ye Türkiye’den direk uçuş var. Emirates veya THY’dan kampanyaları takip eder ve en az 2 ay öncesinde aramaya başlarsanız ucuz uçak bileti bulabilirsiniz. Tavsiyem yılbaşı, alışveriş festivali vaya büyük kongrelerin olduğu dönemlerden uzak durmanız. Bu tarihlerde konaklama fiyatları da çok yükselebiliyor.
- Çöl iklimi hakim olduğu için yaz aylarında 55 derecelere varan sıcaklıklar görülebiliyor. Gitmek için en iyi dönem Ekim ve Nisan ayları arası. Biz Ocak, Şubat ve Mart aylarında Dubai’de bulunduk. Ocak ve Şubat aylarında gece serinliyor fakat gündüz tüm aylarda denize girilebilecek kadar sıcak oluyor.
- Yılın neredeyse her günü kapalı alanlar, alışveriş merkezleri, restaurantlar klima ile serinletildiği için üzerinize mutlaka mont veya bir şal alın. Bizim alışkın olduğumuzun aksine Dubai’de klimalar neredeyse 18 dereceye ayarlı ve sürekli çalışıyor. Alışveriş merkezinde üşüdüğümü hatırlıyorum :)
- Alkol restaurantlar ve otellerde serbest. Onun dışında kullanımı yasak. O yüzden turistler için hiçbir sorun teşkil etmiyor. Casino yok, kumar yasak. Emirlik olmasına rağmen ülkede yaşam çok modern. Expatların ve turistlerin giyimine kesinlikle karışılmıyor.
- Burada doğanlara Emirati deniliyor. Sonradan Emirati olunamıyor Emirati doğuluyor. Ama bir şartla o çocuk yabancı uyruklu olmayacak. Yani yine bir Emirati babası ve annesi olacak. Eşlerden birinin yabancı olması durumu da kabul edilmiyor.
- Ülkede taksi şöförlüğü, garsonluk, bakıcılık, temizlikçilik gibi hizmet sektörlerinde Filipinli, Hintli, Pakistanlı insanlar çalışıyor. Emiratiler ve aileleri zengin olmak veya sahip olmak dışında hiçbir iş yapmıyorlar.
- Emiratileri yanlarında 3-4 tane hanımlarıyla iyi mekanlarda sık sık göreceksiniz. İçki içilen yerlerde eğlenip en güzel otellerde yemek yiyorlar. Kimse kimseye karışmıyor ve herkes hayatından mutlu. Bir nevi ileri demokrasi :) Ama siz siz olun bir Emirati ile karşı karşıya gelmeyin, ters düşmeyin. Hiçbir kuvvet sizi ülke dışı edilmekten kurtaramaz!
- Şehir içi ulaşım için en iyi çözüm araba kiralamak. Hem fiyatları ucuz hem de benzin neredeyse bedava. Eğer ilk defa geliyorsanız ve tüm ülkeyi gezecekseniz mesafeler uzun. Lüks arabaların tadını çıkaracağınız birkaç gün hiç fena fikir değil. Bunun dışında taksi de pahalı olmadığı için bir diğer seçeceğiniz olabilir. Bütçeniz buna el vermiyorsa şehir içi ulaşım da gayet kolay. Orada yaşayan arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla metro ve otobüs hatları yaygınmış.
- İngilizce konuşarak tüm işlerinizi halledebilirisiniz. Zaten çok sayıda yabancı yaşadığı için kendinizi ara ara bir Avrupa ülkesinde gibi hissedeceksiniz
Dubai’de konaklama ile ilgili çok detaylı bir rehber hazırladım. Kaldığım farklı otelleri ve orada yaşayan arkadaşlarımın tavsiyelerini paylaştığım bir yazı oldu. Nerede kalacağınız nasıl bir tatil yaşayacağınızı belirleyen önemli etkenlerden biri. Çünkü bence Dubai otelleriyle çok güzel! Okumak için burayı tıklayın.
Dubai’de gezilecek yerler rehberininin linkini de buraya bırakıyorum. Gök yüzünden atlamak, alışveriş yapmak, çocuklarınızla zaman geçirmek, çölde safari yapmak ya da uçmak! Görmeniz, bilmeniz, gezmeniz gereken yerleri ve deneyecebileceğiniz sıradışı aktiviteleri baştan sona anlattığım bir yazı oldu.