Yenidoğan Refleksleri

Bebekleri hayatta tutan önemli motor beceriler vardır ve bunlara refleks diyoruz. Otomatik, istemsiz motor yanıtlardır bunlar. Mesela insanların nefes almasının arkasında bir istemli hareket düşüncesi yer almaz. Sadece nefes almanın bizi hayatta tutacağını bedenimiz bilir ve biz ne yaparsak yapalım, bu motor yanıtı vermeye devam eder.
İşte bebeklerde dünyaya bazı önemli reflekslerle donatılmış olarak gelirler. Bebeklere bu becerileri öğretmeyiz. Doğumdan sonra görülen bu refleksler, ilkel refleksler olarak adlandırılır ve kalıcı değildir. Nefes almak ise kalıcı reflekslerdendir ve ömür boyu devam eder. Oysa ilkel refleksler belli bir süre sonunda kendiliğinden ortadan kalkar.
Moro refleksi, sıçrama (irkilme) refleksi olarak da bilinir. Yüksek bir ses, ani bir tepki karşısında ya da bebeğin başının aniden çevrilmesi, aniden yatağa konulması durumunda bebekler kollarını açarak sırtlarını içe çekerek gererler ve sonra tekrar kollarını eski konumuna getirirler. Bu refleks çoğunlukla 4-6 ay arasında kaybolur.
Arama refleksi, bir bebeğin yanağına dokunduğunuzda yüzünü istemsizce o yöne doğru çevirmesidir. Bebeğin annesinin memesini bulmasını sağlayan reflekstir. Doğumdan bir kaç hafta sonra bu refleks ortadan kalkar ve artık bebek annenin memesini istemli olarak arayıp bulmaya başlar.
Emme refleksi ise anne karnında daha hamilelik sırasında başlar ve bebeğin memeyi veya biberonu bulduğunda onu emmeye başlamasını ifade eder. 3-4 ay gibi bir süre sonunda artık istemli hareket haline gelir.
Elle Yakalama (Palmer) refleksi, bebeğin avucuna herhangi bir nesneyle dokunduğunuzda onu sıkıca yakalaması ve tutmasıdır. Bu kavrama hareketi yaklaşık 3 ila 4. ay dolaylarında ortadan kalkar.
Tonik boyun refleksi, bebeğin başını bir yöne çevirdiğinizde, aynı yöndeki kolun açılmasını, diğer yöndeki kolun ise bükülerek kapanmasını ifade eder. Genelde en geç 6 ay dolaylarında ortadan kalkar.
Adımlama refleksi, annelerin en kolay test edebildiği reflekslerden biridir. Bebeği dik bir şekilde kollarının altından tutup ayaklarını düz bir zemine dokundurduğunuzda yürüyormuş gibi adımlama davranışı sergiler. Genellikle ilk iki ay içinde yok olur.
Yüzme refleksi, suda doğumun gerçekleşmesini sağlayan bir reflekstir. Yeni doğan bebekler 6. aya kadar suya bırakıldığında nefeslerini tutarlar ve kol ve ayaklarıyla yüzme hareketleri yaparlar. Kısa bir süre yüzmelerini ve suyun üzerinde kalmalarını sağlayan bu refleks, deneme yapabileceğiniz bir refleks değildir!
Babinski refleksi, bebeğin ayak tabanına dokunulduğunda, ayak parmaklarını yukarı ve aşağı doğru hareket ettirmesidir. Yelpaze gibi ayak parmaklarını açarlar. Genelde bebek yaşını dolduruncaya kadar devam eder ve 12. Ay dolaylarında ortadan kalkar. 2 yaşına kadar görülmesi de doğal kabul edilir ve bu süreden daha uzun sürmemesi gereklidir.
Galant refleksi, bebeğin sırtının bir tarafı okşandığında o yöne dönmesini ifade eder. Yaklaşık 6 ay içinde ortadan kalkar.
Instagramdan takip etmek için; @uzm.psk.sinemcakir