Şemaların oluşumunda hangi faktörler etkilidir?
Şemalar bir önceki yazıda bahsettiğim temel ihtiyaçların kişiye özgü ortaya çıkan sonuçlarıdır. Her çocuk kendi aile öyküsü içinde farklı şemalar oluşturur ve bu şemaları alıp gelecek yaşamında kullanmaya başlar. Aynı ailede büyüyen kardeşlerde bile farklılaşan bu şimdiki zaman temsillerinin oluşma nedenlerine bakacak olursak, en başta mizaç gelmektedir.
Okumaya Devam...Çocuklarda Temel Duygusal İhtiyaçlar Nelerdir?
Çocukların beş temel ihtiyacı bulunur. - Güvenli ve istikrarlı bağlanma ihtiyacı -Özerklik ihtiyacı -Kendiliğindenlik ve oyun ihtiyacı -Duyguları ve ihtiyaçları ifade edebilme özgürlüğü ihtiyacı -Gerçekçi sınırlar ve öz denetim ihtiyacı
Okumaya Devam...Sağlıklı çocuk ve ebeveyn ilişkisi nasıl olmalı?
Eğer şu saniye bilseydiniz ki, işyerinde kendinizi gösteremiyor olma sebebinizde annenizin izi var. Ya da her yeni başlayan ilişkinin ardından içinize dolan ‘ya beni bırakıp giderse’ şüphelerinin altında babanızın imzası var. Nasıl hissederdiniz?
Okumaya Devam...Mizaç, Kişilik ve Karakter
Her anne ve baba, çocuğu için en iyisini yapmaya çalışır. Bu doğal bir eğilimdir. Anne ve baba olduğunuz anda iç sistemde bir pim çekilir ve siz başlarsınız geri saymaya. Her ebeveyn doğal olarak kendi mizaç ve kişilik özelliklerine en uygun olabileceğini düşündüğü ebeveyn yaklaşımlarını benimsemeye çalışmaktadır. Bu tutumlarda kendi potansiyellerinin en iyi versiyonu çocuğa aktarılmaktadır. Motivasyon olarak çok etkili ve işlevsel olan bu yönelim, pratikte sorunlar yaşanmasına sebep olabiliyor. Neden mi?
Okumaya Devam...Psikolojik Doğum Sırası
Doğum sırası, kronolojik olarak ailemizde dünyaya geliş sıramızdır. Yani ilk dünyaya gelen sizseniz, ilk çocuksunuz. Sizden küçük olan bir kardeşiniz varsa ona da küçük çocuk diyebiliriz. İkiden fazla çocuğun olduğu bir ailede ise ilk ve son arasında kalan her çocuk ortanca çocuktur ve aileniz sizden başka çocuk yapmak istememiş veya yapmamışsa tek çocuksunuz demektir. Size sorulduğunda bu sistematikle cevap veriyorsunuzdur. Peki ya ailenizde sizden önce başka bir çocuk daha vardıysa ve aileniz kaybettiyse? Ya da ablanız engelli bir bireyse? Aileniz boşanmış ve yeniden evlenmişse? Üvey kardeşleriniz aynı aileden veya başka ailelerdense? Ya da sizin kardeşinizle aranızda 15 yaş varsa ve yaşamınızın büyük bir bölümünü aynı evde geçirmediyseniz? O zaman yine aynı doğum sırasına sahip olduğunuzu düşünür müydünüz?
Okumaya Devam...