Melatonin Deyip Geçmeyin!
Melatonin deyip geçmemek lazım, vücudumuz için oldukça önemli bir yenilenme ve onarılma sürecinin anahtar görevini üstlenen bu hormon, pek çok duygusal ve fiziksel rahatsızlığa karşı da bizi korumaktadır.
Her insanın kendi sirkadiyen ritmine uygun bir uyku düzenine ihtiyacı vardır. Ortalama 24 saatlik döngü içinde 5 ila 10 saat arasında değişen uyku ihtiyacımız, yaş, beslenme şekli, çalışma koşuları ve genetik yatkınlık gibi faktörlere göre değişiklik göstermektedir.
Ama değişmeyen tek gerçek; bu döngünün düzenli olması için kaliteli ve düzenli uyku sürelerine ihtiyaç duyduğumuzdur.
Walter Pierpaoli “ melatonin huzur, iç denge ve gençlik hormonudur” derken çok önemli bir noktaya işaret etmektedir. Yaş ilerledikçe doğal olarak azalan melatonin hormonu için geç kalmak istemeyiz!
Melatonin eksikliği ve sirkadiyen ritim bozuklukları; depresyon, anksiyete, migren, fibromiyalji, kanser, alzheimer, parkinson gibi hastalıkların yanı sıra bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı oluşabilecek hastalıklar ile duygu durum dengesizliğine, öğrenme sorunlarına, hafıza-konsantrasyon bozulmalarına ve sinirlilik, yorgunluk gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Peki ne yapmalıyız?
- Beslenme düzeni önemli!
Triptofan içeren gıdalar melatonin ve serotonin salınımını artırır. Bunlar yumurta sarısı, muz, ananas, pancar, havuç, kereviz, ceviz, fındık, susam tohumu gibi yiyeceklerdir.
- Yatak odanıza mavi ışık sokmayın!
Bilgisayar, tv , tablet, telefon..genelde uyku gelene kadar oyalanmak için kullandığımız bu araçlar uykuyu kovalayıp, uykusuzluğu yatak odamıza davet ediyor. Beyin bu mavi ışığı gün ışığıyla karıştırıp melatonin salınımını başlatmıyor. Oysa ki en önemli çevresel ipucu bu hormon için karanlık ve ışıktır.
Stresli ve yapay ışıklı ortamlarda çalışmak zorunda olan kişiler en azından mümkün olduğu kadar gece uykusu için karanlık ortamları tercih etmeli, yemek düzenini buna uygun gıdalarla desteklemeli ve kafein tüketimini sınırlandırmalıdır.
Havanın kararmasıyla yenilenme ve onarılma için hazırlığa başlayan bedenimiz 23.00 gibi kortizol salınımını durdurur ve melatonin için yer açar, ta ki sabah 4.00’ e kadar. Bu süreyi dikkatli kullanmak lazım.
Genç, sağlıklı ve zinde bir beden için bol melatoninli uykular dilerim!
İlginizi çekebilecek diğer yazılar
Obsessif Kompulsif Bozukluk Nedir?
Instagramdan takip etmek için; @uzm.psk.sinemcakir